Pěstitelské pálení
Již v roce 1974 byla v prostorách lihovaru ve Dvořišti otevřena pěstitelská pálenice. Zařízení dodal Strojobal Pacov a od té doby již tradičně každoročně pálíme pro pěstitele ovoce pálenku.
Zařízení od té doby prošlo několika změnami - poslední v roce 2002, kdy byly nainstalovány dvě destilační soupravy, vyrobené firmou Pacovské strojírny a.s. Jedná se o moderní přístroje, doplněné deflegmátory. Vytápí se plynem, což zajistí ideální příkon tepla přesně podle potřeby destilace.
V naší pálenici nepřijímáme kvasy pro samostatné pálení - pro pěstitele tkví význam v tom, že nemusí zakládat a pečovat o kvas. Ovoce přijímáme celé, co nejdříve po sběru. Peckoviny je potřebné namačkat do nerezivějící nádoby a lehce přikrýt, aby se zabránilo plesnivění.
Pálíme z druhů, které uzrají na Vysočině, tj. z třešní, mirabelek, švestek, jablek a hrušek. Ovoce musí být zralé, nepohnilé, neplesnivé, bez příměsí listů, větviček apod. My jej naložíme do nádrží o větším obsahu, tím je zajištěno dokonalejší prokvašení.
Při příjmu si každý pěstitel vyplní prohlášení a my mu vydáme potvrzení o množství převzatého ovoce. Po vypálení, což trvá zhruba dva až čtyři měsíce, oznámíme pěstiteli - dle výběru poštou nebo telefonicky - množství, cenu a termín odběru pálenky.